Atentát je vina opozice a novinářů, tvrdí Ficovi lidé. Čaputová a spol. jsou v šoku

Slovenský premiér Robert Fico

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Slováci jsou ze zprávy o postřelení premiéra Roberta Fica po jednání vlády v Handlové v šoku. Koaliční zákonodárci začali okamžitě útočit na opozici a novináře, kteří to podle nich zavinili. Opozice pokus o atentát na Fica odsoudila, z Křesťanskodemokratického hnutí zní, že se za Fica budou modlit. Útok odsoudila také prezidentka Zuzana Čaputová.

„Toto je vaše práce,“ prohlásil na půdě Národní rady místopředseda Ficova Směru-SD L'uboš Blaha. Ten v tu chvíli schůzi vedl, kvůli pokusu o atentát ji okamžitě ukončil.

Podobně mluvil i jeho kolega ze Směru-SD Richard Glück. Poslanec přišel do sálu parlamentu a začal z útoku vinit právě opoziční zákonodárce.

Domnělého viníka už si našel také předseda koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko. Podle něj mohou za střelbu novináři a média.

Z opozice naopak zní slova podpory a odsudky pokusu o atentát. „Ostře odsuzuji dnešní brutální a bezohledný útok na premiéra Roberta Fica. Jsem šokovaná. Robertu Ficovi přeji v této kritické chvíli mnoho sil, aby se z útoku zotavil,“ napsala na Facebooku končící prezidentka Čaputová.

Podobně reagoval i předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka. „Jsem šokovaný a zhrozen střelbou na premiéra Roberta Fica v Handlové. Jakékoliv násilí jednoznačně a ostře odsuzujeme. Věříme, že premiér Fico bude v pořádku a že tento hrozný čin bude co nejdříve objasněn,“ napsal ve vyjádření pro CNN Prima NEWS Šimečka.

Politici z Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) uvedli, že podobný čin v civilizované společnosti „nemůžeme tolerovat vůči nikomu“. „Útok na premiéra je útokem na slovenskou státnost a suverenitu. V tento moment je nutné udělat všechno pro to, abychom společnost uklidnili. Agresivitu, násilí a útoky na politiky, jako i jiné veřejné činitele, jasně odsuzujeme. Premiérovi přejeme brzké uzdravení a myslíme na něho v modlitbách,“ uvedlo KDH.

„Informace o postřelení premiéra Fica jsou hrůzostrašné. Odsuzuji jakékoliv násilí a útoky na politiky a věřím, že premiér se brzy uzdraví. Souboj politických názorů má probíhat v diskusích a se slovy, ne na ulici a se zbraněmi,“ uvedl na Facebooku šéf strany Svoboda a Solidarita Branislav Gröhling.

Tagy:
Slovensko Facebook střelba Zuzana Čaputová Robert Fico Andrej Danko SMER - sociálna demokracia Slovenská národná strana Handlová Kresťanskodemokratické hnutie