Po návratu rakoviny Helena bojuje s nemocí i nedostatkem financí. Přátelé prosí o pomoc

Poprvé se Helena, čtyřicetiletá dvojnásobná maminka, setkala s rakovinou v únoru 2021. Její dlouhý boj se zhoubným nádorem čípku skončil radostně, neměl však dlouhého trvání. Zdravotní problémy se znovu ozvaly v roce 2022. Lékaři komplikace přisuzovali poškozenému nervu po operaci, vyšetření CT však v létě minulého roku odhalilo velký zhoubný nádor. Dnes sama bojuje s agresivní nemocí i nedostatkem financí na běžný provoz domácnosti a potřeby dcer. Přátelé proto založili sbírku na platformě Donio.

„Helena a její dvě dcery – devítiletá Terezka a patnáctiletá Kristinka – se po návratu maminčiny rakoviny ocitly v těžké životní situaci. Helena jim nemůže poskytnout vše, co potřebují, a navíc vyvstává i potřeba jejich zajištění do budoucna,“ uvádí na platformě Donio přátelé.

ČTĚTE TAKÉ: O invalidní dceru se starala 30 let, pak přišlo zranění. Dnes Bára prosí o pomoc

Tři statečné ženy každodenní život zvládají za pomoci rodiny, přátel i odborné pomoci ve škole. „Dcerky dnes již vědí, co nemoc obnáší a jak může skončit,“ podotýkají kamarádi.

Těžké časy trvají již čtvrtým rokem

Poprvé se Helena s rakovinou setkala v únoru 2021, kdy jí byl diagnostikován zhoubný nádor čípku. „Následovala operace se ztrátou vaječníku a dělohy, došlo však k metastázám do uzlin. Následovalo kolečko ozařování a lehčí chemoterapie. Na neschopence byla necelých sedm měsíců,“ přibližují blízcí.

Lékaři Helenu následně prohlásili „za čistou bez rakoviny“, a tak se zdravotní sestřička mohla na plný úvazek vrátit do práce. V roce 2022 však začaly další zdravotní problémy: nespavost, bolesti v končetině, ztráta citu v pravé noze. „Lékaři to přičítali poškozenému nervu po operaci a říkali, že se to postupně zlepší. Nestalo se tak,“ uvádí přátelé.

V létě 2023 nastaly další komplikace, načež vyšetření CT odhalilo velký zhoubný nádor zasahující do páteřního kanálu tlačící na pravou ledvinnou pánvičku – a malou metastázu v plíci. „Během dvou týdnů se přidaly další dvě velké metastázy na játrech. Došlo na další chemoterapie, dnes již osmá, mnoho jich má ještě před sebou...“ líčí těžké a náročné období Heleny.

Dvojnásobná maminka je každé tři týdny několik dní v nemocnici: Sama, bez dětí, jen s neveselými myšlenkami. „Žádné vlasy, obočí. Jsou dny, kdy nezvládne vstát z postele a dny, kdy je úplně ‚v pohodě‘ a plně se věnuje dětem. Poslední PET CT zatím neukazuje žádné výrazné zlepšení. Helena je ale velká bojovnice, která se snaží dětem zajistit co nejlepší podmínky pro život,“ zdůrazňují nejbližší.

Otec odešel, alimenty neplatí

Situaci komplikuje i fakt, že je na péči o děti Helena sama. „Žijí bez otce, který od nich odešel. Nikdo o něm neví a alimenty neplatí. Takže při všem, čím si procházela a dodnes prochází, ještě řešila opatrovnictví dětí. Naštěstí soud přiřkl děti mamince,“ doplňují přátelé.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Damiánek trpí vzácným syndromem. Potřebuje speciální ortézy, prosí o pomoc jeho maminka

Již několik měsíců je Helena v pracovní neschopnosti a návrat do zaměstnání je v nedohlednu. Náklady na běžný provoz domácnosti a zajištění rodiny do budoucnosti se však nemoci nepřizpůsobují, a tak kamarádi založili sbírku na platformě Donio. „Prosíme vás o pomoc pro její dvě holčičky, kterým maminka nemůže poskytnout vše, co potřebují, a moc by jí pomohlo vědomí, že budou děti alespoň trochu zajištěné i do budoucnosti,“ žádají.

Doplňují, že ať se vybere jakákoli částka, bude primárně použita na potřeby dětí: „Na úhradu veškerých školních poplatků, kroužků, lékařských výloh, zdravotnických pomůcek, eventuálně na doplnění nutných provozních výdajů domácnosti.“

ČTĚTE TAKÉ: Nevážila ani kilo, když čelila krvácení do mozku. Sofinka dělá pokroky a rodiče prosí o pomoc

Pokud i vy chcete Heleně a jejím dvěma dcerám pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio. „Pokusme se ji v jejím snažení finančně podpořit, vytvořit pro holky láskyplný domov a usnadnit jim tuto nelehkou situaci. Budeme vám vděční za sebemenší částku, kterou budete ochotni přispět,“ dodávají přátelé.

Tagy: