Reakce ANO na antikampaň ODS? Neadekvátní, hádají se o bábovičku, shodují se Vojtko a Diviš

Viktor Vojtko (STAN) a Karel Diviš (Svobodní)

Vojtko a Diviš o antikampani ODS

ANO se ostře ohradilo proti kampani ODS, která zveřejnila upravený snímek, na němž mají expremiér Andrej Babiš a jednička kandidátky do europarlamentu Klára Dostálová na tvářích ruské trikolory. Podle poslance Viktora Vojtka (STAN) a bývalého prezidentského kandidáta Karla Diviše (Svobodní) je jak zmíněná kampaň, tak reakce ANO neadekvátní. „Je to přesně to rčení: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá,“ uvedl Vojtko ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vojtko nepovažuje kampaň ODS za vhodnou. „My jako Starostové nepovažujeme podobný styl za úplně dobrý nástroj komunikace v rámci politiky,“ nechal se slyšet. „Na druhou stranu od hnutí ANO je velmi pokrytecké tohle kritizovat. Sami podobné praktiky používají velmi často,“ doplnil. Připomněl například útočné letáky na Středočeském krajském úřadě proti hejtmance Petře Peckové (STAN).

ČTĚTE TAKÉ: Fiala? Smutná postavička, vzkázal Babiš k antikampani Spolu. Laciný marketing, míní Dostálová

Zároveň je mu prý smutno, kam se politická komunikace dostává. „Za mě je to určitě za hranou, podobnou praktiku bych určitě nepoužil. Měli bychom se spíš soustředit na řešení nějakých konkrétních problémů a diskutovat nad nimi, než vyvolávat emoce tímto způsobem a stavět kampaně na strachu, případně nenávisti,“ uvedl.

Místo humoru osobní útoky

„Legrační to rozhodně nepřijde ani Svobodným. Přijde mi to jako hádání se o bábovičku nebo oko za oko, zub za zub,“ souhlasil s Vojtkem Diviš. Zároveň si ale rýpl do hnutí STAN. „Připomněl bych to, co vyvěsil na budovu ministerstva vnitra pan Rakušan. Putina v pytli. Samozřejmě Putina nikdo rád nemá, alespoň nikdo normální, ale to znamená, že si nemají co vyčítat,“ řekl Diviš.

ODS i reakci ANO odsoudil také prezident Petr Pavel. Diviš dodal, že mu obecně v kampaních chybí vtip. „Jsme národ, který má rád humor, a ten v kampaních ubývá. Jde to do osobních útoků, sporů a nevkusných věcí,“ popsal bývalý kandidát na prezidenta. Podle něj se nicméně situace přiostřuje v horké fázi kampaně před každými volbami. „Na druhou stranu, když to třeba srovnáte s americkými kampaněmi, tak si myslím, že tady u nás je to ještě slabý čajíček,“ doplnil Diviš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová zuří. Hybridní útok, chci od Fialy omluvu, vzkázala kvůli koláži pětikoalice

Tagy: