Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sparta se na úvod nadstavby nadřela, ale drží náskok. Na dně je Zlín a Karviná

  14:30aktualizováno  5. května 21:09
Týden před derby oba týmy dělí čtyři body. Sparťanští fotbalisté zvládli náročný zápas na Slovácku a po výhře 4:2 opět na čele tabulky odskočili Slavii, která už v sobotu doma deklasovala ostravský Baník 5:0. Na úvod nadstavby se z posledního místa odrazily České Budějovice, které porazily Bohemians 2:1 a posunuly se před Zlín i Karvinou.
Sparťanští fotbalisté se radují z gólu Jana Kuchty (druhý zleva) proti Slovácku.

Sparťanští fotbalisté se radují z gólu Jana Kuchty (druhý zleva) proti Slovácku. | foto: ČTK

Poté, co Kuchta v úvodních 24 minutách dvakrát elegantně přehodil brankáře Fryštáka, to nevypadalo, že by se Sparta měla až do konce zápasu strachovat o tři body.

Jenže do přestávky snížil Kim a na Haraslínův gól po změně stran zareagoval proměněnou penaltou po Kairinenově ruce Daníček. V tu chvíli domácí vycítili šanci na srovnání. Z několika dobrých pozic ale nedokázali trefit prostor mezi třemi tyčemi a jejich naděje definitivně utnul Fryšták, který ve vápně fauloval nabíhajícího Olatunjiho. Druhý pokutový kop v zápase využil tentokrát Krejčí a definitivně sparťany uklidnil.

Ti půjdou do derby za týden se čtyřbodovým náskokem, nejspíš ale nebudou v takové psychické pohodě jako Slavia, která doma zazářila.

„Až do snížení domácích z pokutového kopu jsme měli zápas pod kontrolou, vyvinuli jsme na soupeře tlak, v závěru se přidali střídající hráči a výhru jsme udrželi. Zápas Slavie jsem včera neviděl celý, soustředil jsem se na svůj tým,“ pravil kouč Priske.

Jakékoliv naděje Baníku na bodový zisk se prakticky rozplynuly po sedmi minutách druhého poločasu. Nejprve přidal druhý gól Chytil a o chvíli později viděl červenou kartu hostující Tanko, který v náběhu došlápl padajícímu Holešovi na kotník.

„První půle byla z naší strany velmi slušná. Zápas z mého pohledu rozhodovaly tři situace. Gól na 1:1, co jsme měli vstřelit, ale nedali ho. Nekoncentrovanost při inkasovaném gólu hned po přestávce a pak samozřejmě červená karta,“ zhodnotil kouč Baníku Hapal.

Další dvě rány přišly rychle po sobě. V 55. minutě pálil střídající Jurečka, jenž se šestnáctou trefou osamostatnil v tabulce kanonýrů, a o tři minuty později se trefil Chytil. Oba góly připravil Schranz, jenž tak v součtu s úvodním gólem končil zápas s bilancí 1+2.

„Jsme rádi, že Schranz je zdravý, že je zpátky a zvládl už celý zápas. Má typologii, kterou v týmu celkem postrádáme. Přesně takové hráče potřebujeme. Jak důrazně šel za prvním gólem, to nám v minulých zápasech chybělo,“ nešetřil chválou slávistický trenér Trpišovský.

Výsledek 5:0 pečetil další náhradník Jurásek. Slavia na úvod nadstavby ukázala sílu a vyslala před derby jasný vzkaz Spartě. Ta musí v neděli vyhrát na Slovácku, aby opět odskočila na čtyři body.

Na třetím místě s jistotou skončí Plzeň, která zvládla domácí utkání s Mladou Boleslaví a vyhrála 3:0. V úvodu sice vypadala poněkud ospale, ale dvěma góly mezi 10. a 12. minutou utkání víceméně rozhodla.

„Dva slepené góly byly v tu chvíli významným momentem, velmi rychle se to překlopilo na naši stranu. Je to třetí výhra 3:0 po sobě, to nás samozřejmě těší. Jsem spokojen, jak to mužstvo uchopilo,“ pochvaloval si plzeňský trenér Koubek.

Šulc se sice gólově neprosadil, takže se nedotáhl na Jurečku, ale přesto byl pro Viktorii klíčový mužem. Po jeho dvou prakticky totožných přihrávkách z pravé strany padly zmíněné dva slepené góly. Pak sice sám dostal míč do sítě, ale sudí odhalili jeho ofsajdové postavení. Třetí trefu nakonec přidal až po přestávce Chorý.

Boleslav zůstala na pátém místě o bod za Baníkem, se kterým se utká v příštím kole v Ostravě.

Efektivní Budějovice i krásné trefy

Dvě střely na bránu, dva góly. Budějovice si proti jinému pražskému celku připsaly pouze o jednu střelu mezi tři tyče více než Baník na Slavii. Proti Bohemians jim to však stačilo na všechny tři body. Že rozhodující branka padla v páté nastavené minutě, je pouze bonusem.

„O poločase jsme si říkali, že i bod může mít v určité fázi cenu. Ale nakonec se nám podařilo získat tři a euforie v závěru byla obrovská. Potěšilo nás, že jsme se dostali na třetí místo od konce. Věřím, že nás to nakopne a že ty další čtyři zápasy zvládneme,“ pochvaloval si budějovický kouč Lerch.

Obě trefy domácích zařídil Trummer. Na jeho první trefu z 28. minuty ještě do přestávky zareagoval z penalty Kovařík, ale Bohemians tím nakonec nezařídil ani bod. Ti přesto zůstávají na jedenáctém místě a že by museli po konci nadstavby hrát třeba baráž, jim nejspíš nehrozí.

Českobudějovický útočník Musa Alli uniká s míčem v utkání proti Bohemians.

To budějovičtí se sice posunuli na čtrnáctou příčku a odpoutali se od Zlína s Karvinou na dva body, na nejbližší Pardubice jim ale schází body čtyři.

Dlouho to ale vypadalo, že Karviná bude před nimi. V Jablonci totiž dvakrát vedla a po krásném přímém kopu Fleišmana z těžkého úhlu v 60. minutě mířila za třemi body. Pak ji ale srazily trefy Martince s Náprstkem a poslaly ji na patnácté místo.

„Jablonec nic neměl, jen nakopával balony. Chvíli před koncem přišla standardka po faulu, který nebyl a Martinec z toho vyrovnal na 2:2. Domácí z brejku v závěru chtěli penaltu, to jsme stačili ještě zahrát na roh, ale z něj jsme dostali rozhodující gól. Je to těžké,“ smutnil asistent trenéra Bielan.

Stejně bodů jako Karviná, tedy 25, má i Zlín, který ve zdánlivě nejklidnějším utkání 1. kola skupiny o záchranu padl v Pardubicích 0:2. Ale kdo ví, jak by střetnutí nakonec dopadlo, kdyby v 88. minutě domácí Icha nevykopl Ikugarovu střelu z brankové čáry.

V tu chvíli to už bylo o dvě branky, takže by se hosté dostali do kontaktu. Právě Icha je tak pardubickým hrdinou, sám totiž vstřelil krátce po přestávce úvodní gól. A jaký. Ve vápně se do míče opřel akrobaticky nůžkami a nedal šanci brankáři dostálovi. „Jak to zapadlo do sítě, jsem vůbec neviděl. Jenom jsem pak slyšel, jak se všichni radují, tak jsem se přidal,“ smál se Icha po utkání.

V 85. minutě na jeho trefu navázal po protiútoku Krobot.

Po úvodních semifinálových zápasech skupiny o Evropu mají blíže k postupu Hradec Králové a Teplice.

Hradečtí doma porazili 3:1 Olomouc. Ta sice vedla, ale po vlastním gólu Chvátala velmi rychle vrátila soupeře do hry. Po dvou chybách v závěru půle zápas definitivně ztratila a za týden se v odvetě pokusí dohnat ztrátu.

Královéhradecký útočník Petr Juliš se raduje ze svého gólu.

Stejný úkol čeká také Liberec, který v Teplicích inkasoval až po přestávce, ale rovnou dvakrát a výstavním způsobem. Zpoza vápna nejprve napřáhl Fila, pojistku pak přidal v závěru střídající Havelka.

„Takhle krásné branky byly odměnou i pro skvělé fanoušky. Pořád je to ale jen jeden zápas. Víme, že nás v Liberci nečeká nic jednoduchého,“ řekl po utkání trenér Frťala.

1. kolo nadstavby a semifinále skupiny o Evropu

souhrn výsledků, článků a online reportáží

SKUPINA O TITUL

SLOVÁCKO – SPARTA PRAHA 2:4
minutu po minutě
Obhájce se strachoval o výhru, uklidnil ho Krejčí
Haraslín: Výhru Slavie jsme neřešili. Při gólu chtěl brankáře zaskočit

SLAVIA PRAHA – BANÍK OSTRAVA 5:0
minutu po minutě
Exhibici řídili Chytil se Schranzem, hosté dohrávali v deseti
Dejte Schranzovi 90 minut a běžte se radovat. Jsem vděčný, že jsem zpátky
Chytil jako Voženílek. A Třinec? Jejich mentalitu bych bral, říká Trpišovský
Jsme vzadu chatrní, uznal po debaklu v Edenu ostravský trenér Hapal

VIKTORIA PLZEŇ – MLADÁ BOLESLAV 3:0
minutu po minutě
Šulc v roli nahrávače už v úvodu zařídil výhru
Oslava? Patřila mé ženě a dítěti, vysvětlil Cadu. Po gólu se mu ulevilo
Loupež z jara se neopakuje. Plzeň byla nad naše síly, uznal Holoubek

SKUPINA O EVROPU

TEPLICE – SLOVAN LIBEREC 2:0
minutu po minutě
Dvěma krásnými góly rozhodli Fila s Havelkou
Kozel potvrdil spekulace: Ano, končím, nedělalo se mi v tom příjemně
Děsivý náraz Chorvata do tyče, strach o Řekovo oko. Liberec se bál o cizince

HRADEC KRÁLOVÉ – SIGMA OLOMOUC 3:1
minutu po minutě
Hosté neudrželi vedení, nalomil je vlastní gól
Hradecký kouč: Nadějný začátek? Nějakou pozici jsme si vypracovali
Můžu hrát ještě líp, říká hradecký Juliš. Vlastní gól soupeře považoval za svůj
Sami jsme se uvařili, ví po porážce v Hradci olomoucký trenér Saňák

SKUPINA O ZÁCHRANU

ČESKÉ BUDĚJOVICE – BOHEMIANS PRAHA 2:1
minutu po minutě
Efektivní domácí nasměroval k výhře Trummer

JABLONEC – KARVINÁ 3:2
minutu po minutě
Domácí otáčeli v samotném závěru, rozhodl Náprstek
Nejsem hlavičkář, míč mě trefil, smál se jablonecký Náprstek po vítězném gólu

PARDUBICE – ZLÍN 2:0
minutu po minutě
Cennou výhru vystřelili po přestávce Icha s Krobotem
Svůj krásný gól neviděl. Všichni slavili, tak jsem se přidal, smál se Icha po Zlínu
Zlín opět ztratil a klesl na dno. Sami si to komplikujeme, smutnil Fantiš

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 33 26 5 2 76:29 83
2. SK Slavia PrahaSlavia 33 24 7 2 70:23 79
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 33 21 5 7 74:38 68
4. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 33 13 8 12 51:50 47
5. FC Baník OstravaOstrava 33 13 6 14 49:47 45
6. 1. FC SlováckoSlovácko 33 12 8 13 44:48 44
Teplice
2:0 a 2:1
Liberec
Teplice
Hradec Králové
Hradec Králové
3:1 a 3:1
Olomouc
Mužstvo Z V R P S B
11. FK JablonecJablonec 33 8 13 12 42:48 37
12. Bohemians Praha 1905Bohemians 33 8 12 13 32:46 36
13. FK PardubicePardubice 33 9 7 17 34:47 34
14. MFK KarvináKarviná 33 7 8 18 37:58 29
15. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 33 7 7 19 39:67 28
16. FC ZlínZlín 33 5 12 16 39:66 27
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 30 24 4 2 70:26 76
2. SK Slavia PrahaSlavia 30 22 6 2 62:23 72
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 30 19 5 6 67:33 62
4. FC Baník OstravaOstrava 30 13 6 11 48:39 45
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 30 12 8 10 50:46 44
6. 1. FC SlováckoSlovácko 30 11 8 11 39:40 41
7. FC Slovan LiberecLiberec 30 10 10 10 46:46 40
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 30 10 7 13 40:45 37
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 30 9 10 11 32:38 37
10. FK TepliceTeplice 30 9 9 12 31:40 36
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 30 8 11 11 29:40 35
12. FK JablonecJablonec 30 6 12 12 35:45 30
13. FK PardubicePardubice 30 7 7 16 29:42 28
14. MFK KarvináKarviná 30 6 7 17 30:52 25
15. FC ZlínZlín 30 5 10 15 36:61 25
16. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 30 6 6 18 34:62 24

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Plzeň 3:0, domácí se nevzdali, jejich naděje trvá. Pomohly rychlé góly

15. května 2024  18:39,  aktualizováno  21:33

Slávističtí fotbalisté ve třetím utkání ligové nadstavby doma porazili Plzeň 3:0 po gólech obránce...

Jdi do pr.... Za to ti snad zaplatili, měl říct Svědík sudímu. Letos asi dotrénoval

14. května 2024  15:47

I když má před sebou poslední tři, možná čtyři zápasy během svého šestiletého angažmá ve Slovácku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh papírového ubrousku, který stál za počátkem Messiho éry v Barceloně

2. února 2024  6:59,  aktualizováno  17.5 16:57

V jedné z barcelonských restaurací se kdysi sešli tři pánové na oběd kvůli třináctiletému klučinovi...

ONLINE: Sparta může v Boleslavi slavit titul, druhá Slavia nastoupí na Slovácku

18. května 2024  16:08

Sledujeme online Fotbalová liga může mít už v sobotu večer staronového šampiona. Spartě stačí ke stvrzení obhajoby...

ONLINE: Končí bundesliga. Kdo spadne? A udrží v Leverkusenu neporazitelnost?

18. května 2024  15:27

Sledujeme online Fotbalisté mistrovského Leverkusenu hostí v posledním kole německé ligy Augsburg a mohou natáhnout...

Foden z Manchesteru City získal cenu pro nejlepšího hráče Premier League

18. května 2024  13:16

Nejlepším hráčem anglické ligy byl vyhlášen záložník Phil Foden z Manchesteru City. Třiadvacetiletý...

Na šanci čekal třicet kol, pak brankář Fendrich pomohl Jablonci k záchraně

18. května 2024  8:07

Po loňském letním příchodu proseděl celou základní část první ligy na lavičce náhradníků jako...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...