Drsné Giro od prvních metrů. Narváez vyzrál na Pogačara a jde do růžové

  13:45aktualizováno  18:12
Žádné postupné rozjíždění. Ve 107. ročníku Gira d’Italia museli zájemci o celkové pořadí odkrýt karty hned v první etapě. Sto čtyřicet kilometrů kolem Turína kontrolovala stáj UAE pro superlídra závodu Tadeje Pogačara. Slovinec také podle očekávání na posledním stoupání dne drtivě zaútočil. Na zádech mu ale zůstal přilepený Jhonatan Narváez. A Ekvádorec v barvách Ineosu na cílové rovince Pogačara přemohl.

TRIUMF. Jhonatan Narváez poráží ve spurtu první etapy i Tadeje Pogačara (vlevo) a získává první růžový dres 107. ročníku Gira. | foto: AP

Ještě před startem Pogačar tvrdil, že pro jeho tým by bylo velmi obtížné hájit růžový dres od prvního dne závodu.

Jenže úvodní kilometry Gira ničemu takovému nenasvědčovaly.

První etapa Gira d’Italia

Podrobná reportáž

Pogačarovi domestici okupovali čelo pelotonu po celý den a na Colle della Maddalene svým tempem zredukovali balík na hrstku přeživších. Bylo jasné, že po tak drsné přípravě musí následovat Slovincův útok.

Ten přišel čtyři kilometry před cílem v prudkých stojkách Bivio di San Vito. Nejprve se jím přiblížil k odskočené skupince odvážlivců na čele. A když se zvedl ze sedla znovu, dokázal se ho udržet už pouze Narváez. Naštěstí pro něj byl horizont už jen pár metrů vzdálený.

„Držet se ve stoupání nejlepšího jezdce na světě je fakt dřina,“ ulevil si.

Ve sjezdu se ke dvojici dotáhl ještě Maximilian Schachmann z Bory, a trio společně vlétlo do posledního kilometru etapy. Nezbývalo mnoho času na přílišné taktizování, protože za nimi se řítila skupina opozdilců.

Téměř zároveň se zvedli do spurtu Schachmann s Pogačarem a chvíli se zdálo, že Pogačar jasně zvítězí. Ale pak zvýšil otáčky i Narváez a po projetí pásky mohl dojatě zvedat ruce nad hlavu.

„Myslím, že Tadej začal se spurtem příliš brzy. Po tak těžké etapě ho otevřít už dvě stě metrů před cílem…“ odůvodňoval pak příčinu svého triumfu.

RŮŽOVÝ MUŽ. Prvním držitelem růžového dresu ve 107. ročníku italského Gira je Jhonatan Narváez.

Svůj dres pro mistra Ekvádoru tak musí alespoň na den vyměnit za ten růžový pro lídra závodu. „Není moc příležitostí, kdy může vrchař jako já získat dres lídra hned první den Grand Tour. Proto jsem chtěl už od startu získat etapu pro sebe.“

Před Pogačara se na pásce dokonce dostal ještě i Schachmann. Slovinec ale příliš smutnit nemusí. Sice v sobotu nezvítězil, získal ale rovnou čtrnáctisekundový náskok na další jezdce na celkové pořadí.

Navíc demonstroval svou sílu. Přestože každý jeho útok očekával, když opravdu přišel, nedokázal na něj žádný z dalších lídrů reagovat. Psychické vítězství tedy v ulicích Turína rozhodně získal.

Dobře zvládl úvodní drsnou zkoušku i Jan Hirt, který by měl od svého týmu Quick-Step dostat volnost v boji o celkové pořadí. Až do posledních kilometrů se držel s hlavními favority a do cíle dorazil na 25. místě, 20 sekund za Narváezem, společně s vítězem nedávné Tour of the Alps Juanem Pedrem Lópezem.

Už v neděli čeká favority další těžká zkouška, tentokrát už nefalšovaně horská. 161 kilometrů s cílem na vrcholu Oropa.

Jak se vše odehrálo

Z královského paláce pro nového krále. Vládce loňského ročníku Primož Roglič tentokrát v Itálii chybí, když se závodníci řadili na slavnostní start na nádvoří královského paláce Venaria, byl proto trůn celkového vítěze volný. Ze sídla savojských králů se peloton vydal za ideálního cyklistického počasí vstříc sto čtyřiceti kopcovitým kilometrům v okolí Turína.

První odvážlivci. Slunce, devatenáct stupňů a téměř bezvětří. Navíc prvních čtyřicet kilometrů dne téměř zcela v klesání. Taková kombinace se zdála nejpřitažlivější šestici jezdců, kteří se už osm kilometrů po startu vydali před peloton. Louis Barré (Arkéa), Nicolas Debeaumarché (Cofidis), Lilian Calmejane (Intermarché), Amanuel Ghebreigzabhier (Lidl-Trek), Andrea Pietrobon (Polti Kometa) a Filippo Fiorelli (Bardiani) ale museli dopředu tušit, že do cíle v tomto složení nedojedou.

Nenechat nic náhodě. V cestě úniku stál především Pogačarův domestik Vegard Stake Laengen, který se usadil na čele pelotonu a nepřipustil větší než tříminutový odstup. UAE chtělo mít pod kontrolou ideálně každý kilometr etapy, a tak většinu dne Laengena nikdo na čele nevystřídal. Nor ale nepůsobil dojmem, že by ho to mrzelo.

Boj o puntíky. Na prvním klasifikovaném stoupání dne získal nejvíce bodů Ital Fiorelli, stejně jako následně na sprinterské prémii v městečku Moriondo Torinese. Ve stoupání k bazilice na vrcholu Superga už ale nestačil na Ghebreigzabhiera, který měl rázem do dresu o nejlepšího vrchaře blíž.

START. Peloton Gira vyráží z nádvoří královského paláce Venaria vstříc 3400 kilometrům letošního ročníku.

Rozpad úniku. V technickém sjezdu ze Supergy využil svých sjezdařských schopností Calmejane a společně s Ghebreigzabhierem si vyjeli přes půlminuty náskoku na Fiorelliho s Pietrobonem, zbylí uprchlíci se pomalu propadli zpět do pelotonu. V něm se mezitím začaly vytvářet týmové vláčky a růst nervozita před prvním průjezdem Turína.

Napětí stoupá. Nervozita si brzy vybrala svou daň a na zemi skončili lídr týmu Bardiani Domenico Pozzovivo i věrný pomocník ve Vismě Robert Gesink. Nikdo na ně ale nečekal, Laengena na čele vystřídal kolega Mikkel Bjerg už při nájezdu na Colle della Maddalena začal peloton výrazně řídnout.

Hrdina a poražení dne. Calmejane se ve stoupání Maddalena oddělil od Eritrejce a až na vrchol si udržel pár sekund náskoku na supící peloton, čímž si pojistil modrý dres nejlepšího vrchaře. Ostrému tempu UAE nepodlehli jen sprinteři a domestici, ale také někteří favorité na celkové pořadí. Největším zklamáním byl přejezd prémie druhé kategorie pro Romaina Bardeta z DSM, a především Thymena Arensmana – dvojky Ineosu.

OČEKÁVÁNÍ. Peloton ukrajuje první kilometry 107. ročníku Gira.

Sympatický pokus. Ve sjezdu vystřelila z čela pelotonu postupně sedmička závodníků, kteří nehodlali pasivně čekat na moment, až je Pogačar všechny deklasuje. Mezi odvážlivci byl například i spolulídr Bahrainu Damiano Caruso a skupinka si rychle vytvořila nadějný náskok. V nestřeženou chvíli se z ní oddělil Nicola Conci z Alpecinu a metr za metrem se svým kolegům úspěšně vzdaloval.

Vše marné. Kdyby nestartoval Pogačar, možná by Conci vydržel před nespolupracující šesticí a zaraženou skupinou favoritů až do cíle, a mohl slavit senzační vítězství. Jenže když Slovinec navýšil tempo, stačilo mu pár desítek metrů, aby v prudkém stoupání dojel rebelující skupinku a posléze i trpícího Conciho. Ne nadarmo je na Pogačara v sázkových kancelářích vypsán kurz 1,21:1.

Cyklistický závod Giro d’Italia

1. etapa (Venaria Reale - Turín, 140 km):

1. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers) 3:14:23, 2. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe), 3. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) oba stejný čas, 4. Baudin (Fr./Decathlon- AG2R-La Mondiale) -6, 5. Conci (It./Alpecin-Deceuninck), 6. Hermans (Belg./Alpecin-Deceuninck) oba -10, ...25. Hirt -20, 171. Černý (oba ČR/Soudal-Quick Step) -14:52.

Průběžné pořadí: 1. Narváez 3:14:13, 2. Schachmann -3, 3. Pogačar -6, 4. Baudin -16, 5. Caruso (It./Bahrain Victorious) -17, 6. Conci -18, ...25. Hirt -30, 171. Černý -15:02.

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi počtvrté vyhráli, čekají je Britové

10. května 2024,  aktualizováno  18.5 15:48

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Německo potvrdilo proti Polsku roli favorita, Švédové přehráli Lotyšsko

18. května 2024,  aktualizováno  19:15

Aktualizujeme Program ostravské skupiny na hokejovém mistrovství světa pokračuje v sobotu hned třemi zápasy....

Na závěr debakl a čtyři góly Kuchty. Sparťané obhájili titul, získají i pohár?

18. května 2024  16:08,  aktualizováno  19:11

Aktualizujeme Sparťanští fotbalisté jsou podruhé v řadě ligovými šampiony. Obhajobu mistrovského titulu si...

Jednička Šwiateková porazila dvojku Sabalenkovou i v římském finále

18. května 2024  19:06

Souboj světové jedničky a dvojky vyhrála ve finále v Římě – stejně jako před dvěma týdny v Madridu...

Mladá Boleslav - Sparta 0:5, exhibičně k triumfu, řádil Kuchta a vypukly oslavy

18. května 2024  18:59

Sparťanští fotbalisté své fanoušky nejdřív dvacet minut napínali. Když ve 4. kole nadstavby dali...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...