Palte, kam chcete. Británie povolila Ukrajině útočit na území Ruska, USA se odmítají přidat

Ukrajinská houfnice v Doněcké oblasti

Neshody kolem pomoci Ukrajině

Velká Británie jako první ze spojenců Ukrajiny povolila napadenému státu útočit s dodávanými zbraněmi na území Ruska. USA naopak znovu zopakovaly, že něco takového neschválí. Londýn mezitím zkritizoval Francii za nápad poslat na Ukrajinu vojáky NATO, uvedla agentura Unian.

Velká Británie následuje Spojené státy a schválila pomocný balíček pro Ukrajinu v objemu v přepočtu 70 miliard korun. První dodávky z nové pomoci měl Kyjev obdržet už v tomto týdnu.

Londýn ale poskytl Ukrajině také výrazný smluvní benefit. Doposud všichni spojenci Kyjeva, kteří mu dodávají zbraně dlouhého doletu, zakazovali Ukrajině útočit s nimi na území Ruska – Downing Street to ale teď poprvé povoluje, pochopitelně jen v kontextu britských zbraní. Informoval o tom list Washington Post.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko postoupilo na Ukrajině nejvíce od začátku války. Pod tlakem jsou hlavně tři města

„Ukrajina na to má právo. Stejně jako Rusko útočí uvnitř Ukrajiny, lze docela dobře pochopit, proč Ukrajina cítí potřebu zajistit svou obranu,“ řekl pro agenturu Reuters ministr zahraničí David Cameron.

Neuvedl však, kdy Británie toto rozhodnutí učinila a zda ukrajinské síly už začaly útočit na ruská zařízení britskými zbraněmi.

Oznámení přichází v době, kdy francouzský prezident Emmanuel Macron znovu oprášil myšlenku poslat vojáky NATO na Ukrajinu. Macron se domnívá, že pokud by o něco takového Kyjev požádal, dalo by se to zrealizovat.

Velká Británie ale naopak tento krok považuje za přílišnou eskalaci. „Nemyslím si, že je správné, když síly NATO zabíjejí ruské vojáky,“ řekl Cameron podle ukrajinské agentury Unian.

USA nechtějí Británii následovat

Zatím to nevypadá, že by Británie nastavila precedens, který by začaly naplňovat i ostatní státy. Čekalo se především na reakci Spojených států, které dodávají Ukrajině zbraně, jež by mohly zasáhnout Rusko hluboko ve vnitrozemí.

USA ale k posvěcení tohoto kroku nepřistoupily.

„Naše stanovisko od počátku bylo, že nedovolujeme ani nepodporujeme použití našich zbraní v Rusku, mimo ukrajinské území,“ řekla pro web Svobodné Evropy Bridget Brinková, americká velvyslankyně na Ukrajině.

Navzdory vzedmutí západní pomoci chvíli potrvá, než Ukrajina dostane nové zbraně a munici tam, kde jsou nejvíce potřeba.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se během půl roku, kdy Ukrajina čekala na rozhodnutí o podpoře USA, podařilo ruské armádě převzít iniciativu na bojišti. S potřebnými zbraněmi však budou ozbrojené síly Ukrajiny údajně schopny nejen stabilizovat frontu, ale i postupovat vpřed.

VIDEO: Bezpečnostní analytici o situaci na Ukrajině

Tagy: