Hlavní obsah

„Je to střela do vlastní nohy“. Kalousek a část TOP 09 kritizují Pekarovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

aktualizováno •

Zejména členové středočeské TOP 09 mluví o tom, jak straně uškodilo, že Helena Langšádlová skončila jako ministryně pro vědu, výzkum a inovace. A pak se Pavel Tuleja, který ji měl nahradit, pod tíhou zjištění o něm vzdal nominace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou se z části vlastní strany snáší kritika za zpackanou rošádu v čele resortu pro vědu, výzkum a inovace. Jí navržený kandidát na ministra Pavel Tuleja se pod tíhou zjištění o jeho praktikách vzdal v pátek nominace.

Seznam Zprávy předtím popsaly, jak Tuleja publikoval některé texty v takzvaných predátorských časopisech, které parazitují na systému financování vědy. A přibylo podezření, že si s kolegy v Opavě přes predátorské tituly zajišťovali přísun peněz (více zde).

Nyní zejména členové středočeské TOP 09 mluví o tom, že odchod Heleny Langšádlové a následná stažená kandidatura Tuleji stranu poškodila.

„Je to střela do vlastní nohy,“ uvedla předsedkyně berounské TOP 09 Lenka Kotková. „TOP 09 to uškodilo, úplně zbytečně teď vypadá ve věci cílení na odbornou veřejnost jako nekompetentní,“ doplnila.

„Pokud bych měla mluvit za sebe, pak toto jednání stranu poškozuje,“ napsala redakci též šéfka mladoboleslavské TOP 09 Jana Valentová. Dodala, že kvůli aktuální situaci svolala na příští týden regionální výbor své organizace.

Zjištění Seznam Zpráv

Navržený ministr pro vědu tvrdil, že za jeho texty v predátorských časopisech může jeho doktorandka. Nová zjištění obhajobu zpochybňují a je tu podezření, že si s kolegy v Opavě přes predátorské tituly zajišťovali přísun peněz.

„Za mě osobně celou záležitost okolo zbytečného odvolání Heleny Langšádlové z funkce ministryně a následné peripetie kolem pana Tuleji vnímám jako sebedestrukční a nesystémové kroky úzkého vedení naší strany,“ napsal šéf TOP 09 Praha-východ Tomáš Janák.„Nejenže tyto záležitostí oslabují pozici předsedkyně Pekarové Adamové uvnitř strany, ale především je to zbytečné a citelné oslabení TOP 09 navenek,“ doplnil Janák.

„Zásadní problém není v nominaci toho či onoho jména. Zásadní problém je v systémovém selhání při vyjednání koaliční smlouvy a upřednostnění osobního zájmu před zájmem strany,“ prohlásil zakladatel TOP 09 a její bývalý šéf Miroslav Kalousek.

Pekarová Adamová zatím na dotazy Seznam Zpráv nereagovala.

Na straně Langšádlové, která působí ve středočeské TOP 09, je také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Vždy jsem hájil kvalitní práci paní Langšádlové a za tímto postojem si stojím,“ uvedl Jakob.

To, že se Tuleja vzdal nominace, ocenil nejen Jakob, ale i další poslanec TOP 09 Pavel Svoboda. „Takhle to má fungovat, když vzniknou pochybnosti,“ napsal Svoboda. Člen předsednictva TOP 09 Radovan Auer uvedl, že neúspěšná nominace Pavla Tuleji na pozici ministra krátkodobě stranu oslabí. „Na pozici paní předsedkyně se nic nemění,“ doplnil Auer.

A také Helena Langšádlová zastává názor, že vládní stranu to, že se Tuleja vzdal, poškodilo. „Poškodilo,“ uvedla. Když ji Seznam Zprávy požádaly, zda to může rozvést, jen uvedla, že „už na to nemá vůbec kapacitu“.

Doporučované