Zvrat ve vyšetřování Maradonovy smrti. Legendu zabil kokain, ne lékaři, odhalují nové důkazy

Soudní znalec v případu úmrtí legendárního argentinského fotbalisty Diega Maradony publikoval novou lékařskou zprávu, která vyvrací dosavadní závěry vyšetřovatelů. Lékaři, kteří Maradonu ošetřovali, čelí žalobě, že péči zanedbali. Přezkoumání ale podle ABC News ukazuje, že za smrtí mohly stát drogy.

Soudní znalec Pablo Ferrari provedl novou studii na žádost jednoho z hlavních obžalovaných, Maradonova neurochirurga Leopolda Luqueho, ve snaze zpochybnit lékařské vyšetření z roku 2021. Podle něj byl Luque a další lékaři zodpovědní za Maradonovu smrt, které se údajně dalo zabránit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský oligarcha Abramovič do něj potají pumpoval peníze, teď fotbalový klub visí nad propastí

Obžalovaní popřeli, že by při Maradonově léčbě došlo k jakýmkoli porušením či nesrovnalostem. Čelí ale nařčení, že nechali fotbalistu v agonii a bez pomoci více než 12 hodin. Prokuratura viní osm lékařů a zdravotníků ze zanedbání péče a vraždy. Obžalovaným hrozí až 25 let vězení. Soud začne v červnu.

Maradona zemřel v roce 2020 v době, kdy se zotavoval po operaci mozku. Akutní příčinou smrti byl infarkt. Soudní znalec Ferrari teď ale rozporuje, co ho ve skutečnosti způsobilo.

Mohly za smrt drogy?

„V pondělí zveřejněná zpráva soudního lékaře Pabla Ferrariho dospěla k závěru, že Maradonův zrychlený a nepravidelný srdeční tep byl buď přirozeného původu, nebo byl způsoben ‚vnějším‘ faktorem, pravděpodobně drogou, jako je kokain, kterou Maradona v minulosti užíval. Ferrari uvedl, že na základě nedostatečného vzorku Maradonovy moči nemohl vypracovat toxikologickou zprávu,“ napsal web ABC News s odvoláním na soudního znalce.

Dřívější toxikologická zpráva neodhalila přítomnost alkoholu ani jiných omamných látek, kterým bývalý fotbalista Barcelony, Neapole nebo Sevilly rád holdoval.

Ferrariho závěry jsou každopádně v přímém rozporu s dvacetičlenným lékařským panelem, který viní ze smrti zdravotníky. O případu informoval i web The Sun.

„Znamená to radikální obrat v případu,“ řekl médiím Vadim Mischanchuk, obhájce zastupující Maradonovu psychiatričku Agustinu Cosachovovou.

Úřad prokuratury v nové studii ale žádný převrat nevidí. Soudní tahanice tak zřejmě budou mimořádně pikantní.

VIDEO: Nebezpečné fotbalové branky

Tagy: