Fiala se ujme jednání o výpovědích bez důvodu. Postoj ANO k důchodům je nezodpovědný, řekl

Z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV) se chce kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) zaměřit na urychlení investic do dopravy, zrychlení výstavby, modernizaci trhu práce a zkvalitnění školství. V rozhovoru pro ČTK také sdělil, že programové návrhy jednotlivých vládních stran musí mít podporu celé pětikoalice. Sám chce jednat o zavedení výpovědi bez důvodu. Fiala rovněž kritizoval postoj hnutí ANO k debatám o důchodech, koalice je podle něj stále otevřená případným návrhům. Ze zahraniční agendy zmínil mimo jiné další jednání vlád ČR a Ukrajiny a vrátil se i k nedávné návštěvě USA.

Vládní koalice tvořená pěti stranami chce podle Fialy do konce volebního období prosadit změny směřující k urychlení investic do dopravní infrastruktury, a to včetně uplatnění spolupráce se soukromým kapitálem. „Pak je to úprava trhu práce a modernizace zákoníku práce,“ nastínil další priority pro období do podzimu příštího roku.

K TÉMATU: Schillerová zuří. Hybridní útok, chci od Fialy omluvu, vzkázala kvůli koláži pětikoalice

V plánu má vláda také opatření ke zrychlení výstavby, individuální i komerční. U sociálních opatření se hodlá zaměřit na lepší zacílení příspěvku na bydlení. Dále se chce kabinet soustředit na výstavbu, kde NERV doporučuje radikální zkrácení povolovacích lhůt, změny zákonů, které vedou k zrychlení individuální a komerční výstavby. „To nejsou legislativně jednoduché věci a musí se na nich začít velmi intenzivně pracovat,“ vysvětlil Fiala.

Pohnout se záležitostmi podle doporučení rady se podle premiéra dá i ve zkvalitňování školství. Uvedl například rychlejší zavádění strategie 2030+ a posun v dlouhodobě problémových místech, jako je nedostatek míst v předškolním vzdělávání nebo zastaralý obsah učiva.

Z programového prohlášení je třeba podle premiéra pokračovat v cestě k energetické suverenitě a dlouhodobé energetické udržitelnosti, stejně jako provést legislativním procesem důchodovou reformu. V této souvislosti Fiala kritizoval negativní postoj opozičního ANO k jednání s vládou. Považuje ho za problém pro společnost a nezodpovědný vůči lidem. Kabinet je nadále připravený k debatě o obsahu novely. „Pokud by přišla opozice s nějakými vylepšujícími návrhy, měla zájem se na tom podílet, tak jsme tomu pořád otevřeni,“ ujistil premiér.

Za svůj úkol předseda vlády Fiala v rozhovoru označil udržení klidu ve vládě v době, kdy se jednotlivé strany pětikoalice budou snažit odlišit od ostatních. Každá vládní strana má podle něj možnost přicházet s programovými nápady a návrhy. „Na druhé straně to, co prosazujeme společně, na tom se musíme domluvit, a to pak má šanci, aby prošlo,“ uvedl premiér k návrhům, jako je lidovecký návrh na zvýšení odvodů na penze bezdětným, který odmítli Piráti, Starostové a TOP 09. Sám hovořil o návrhu ODS o možnosti výpovědí bez udání důvodu. Je to podle něj opatření, které v některých zemích existuje, a doporučuje ho řada ekonomů z důvodu zdraví pracovního trhu.

Další jednání s ukrajinskou vládou

V zahraniční politice Fiala očekává, že by se do konce letošního roku mohlo uskutečnit další jednání české a ukrajinské vlády, které se konalo naposledy v říjnu 2022. Se zemí čelící ruské invazi Česko podle Fialy aktuálně jedná na mnoha úrovních od zmocněnce po Ukrajinu až po vrcholnou politickou úroveň.

„Ukrajina momentálně nejvíc potřebuje zbraně a munici,“ uvedl. Především se svými protějšky z Dánska a Nizozemska Fiala řeší, co lze pro Ukrajinu udělat a jak pomoc včetně české iniciativy na shánění dělostřelecké munice dále posouvat, doplnil.

V rozhovoru pro ČTK se předseda vlády vrátil i ke své dubnové návštěvě USA, při které se setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem, zástupci Kongresu a jednal v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Výsledky dvoudenní návštěvy hodnotí Fiala jako vynikající. Mezi oběma státy podle něj panuje hluboká vzájemná důvěra. „Podařilo se nám také podpořit byznys v USA, ale klíčová věc byla spolupráce v bezpečnostní oblasti a posílení euroatlantické vazby,“ poznamenal.

K uskutečnění návštěvy v USA podle Fialy přispělo, že Česko je pod současnou vládou aktivním hráčem na mezinárodní scéně a má jasné postoje k bezpečnostním hrozbám. O významu, který Česku přikládá Evropa, podle předsedy vlády svědčí skutečnost, že si Prahu pro oslavu 20 let rozšíření EU o deset zemí vybrala šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Fiala to považuje za změnu oproti minulým letům, kdy „jsme byli odsunutí někde na okraji. Příští parlamentní volby podle něj rozhodnou, zda bude pozice ČR posilovat, uvedl v rozhovoru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Reforma penzí není plně srozumitelná, zbyl prostor pro přestřelky, míní Jelínek. Viní i ANO

Tagy: