Turek: Chci Evropu bez Green Dealu. Nemůžu zničit život svým dětem, reagoval Niedermayer

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě do eurovoleb Filip Turek

360° (124)

Podle lídra eurokandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filipa Turka by se Evropské unii lépe dařilo bez Green Dealu a „iracionálních řešení“. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se také vymezil proti migračnímu paktu. Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) oponoval, že data o zhoršující se klimatické krizi mluví jasně. „Nemůžu svým dětem říct, že jim zničím život nicneděláním,“ poznamenal.

Turek si EU představuje bez Zelené dohody pro Evropu i „iracionálních řešení“. „Vše by bylo dostupnější: Podnikání by bylo efektivnější, nemuseli bychom mít na všechno emisní povolenky. Mohli bychom zůstat průmyslovou velmocí světa,“ vyjmenoval v pořadu 360° s tím, že Česko si prý těmito opatřeními likviduje půdu pro průmysl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tuleja se vzdal nominace na ministra. Vyšla najevo má selhání, připustil

Na jeho slova reagoval Niedermayer. „Diskuze o Green Dealu se rozpadá na množství podtémat, my tu hovoříme o snižování emisí skleníkových plynů. Nemůžu se postavit před své děti a říct, že jim zničím život tím, že se nebudu snažit dostat tu klimatickou krizi aspoň trochu pod kontrolu. Chci, aby mohly v budoucnu volně dýchat,“ prohlásil.

„Nechápu tuto diskuzi, když z dat jasně vyplývá, jaké jsou dopady na planetu, a současně máme k dispozici technologie, jež nám umožňují zavádět emisně šetrné způsoby výroby energie,“ poznamenal europoslanec.

Lídr kandidátky za Přísahu a Motoristy sobě také nadhodil téma migračního paktu. „Vzal nám možnost, abychom si sami rozhodovali, kdo v naší zemi bude žít a koho budeme živit. Azylové řízení je velmi nákladné a národní řešení by samozřejmě bylo v tento moment jedinou variantou,“ řekl.

Ocenil také britský přístup, kdy tamní administrativa rozhodla o přemístění běženců do africké Rwandy. „Především by neměla platit německá pozvánka, která způsobí, že migrant má kolikrát lepší životní podmínky než tamní důchodci. Relokace, která je součástí paktu, jsou ve skutečnosti migrační kvóty,“ dodal.

Ochrana každého metru pobřežních hranic Evropy podle Niedermayera ale nepřipadá v úvahu. „Lidé, kteří se sem dostanou, přece mají právo na férový soudní proces. O tom, kdo u nás obdrží azyl, rozhodujeme stále my sami, nikdo jiný,“ oponoval. „Potenciální, neboli skryté kvóty prosazovala už za minulé migrační krize Visegrádská čtyřka. Tehdy jsme s tím neuspěli,“ připomněl zákonodárce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Reforma penzí není plně srozumitelná, zbyl prostor pro přestřelky, míní Jelínek. Viní i ANO

Tagy: