Čeká nás velmi špatný rok, bědují včelaři. Mrazy zničily květy, hrozbou je i sršeň asijská

Sršeň asijská děsí české včelaře.

Sršeň asijská děsí české včelaře

Slunečné a teplé počasí v příštích dnech vystřídá déšť a teploty kolem dvaceti stupňů. Prudké změny vnímají nejen lidé, ale především příroda. Nedávné mrazy měly dopad například na včely. Předtím totiž nebyly v plné síle a teď čekají na teplejší dny, až rozkvetou další rostliny. Hrozbou je ale i sršeň asijská. Ochránci přírody již rozmístili několik pastí.

Zatímco ještě ve čtvrtek se lidé těšili z vyšších teplot a slunné oblohy, v pátek už bylo většinou oblačno s přeháňkami. Například Zlínsko zkropil vydatný déšť hned po ránu. „Je potřeba deště, teplo už bylo,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden z obyvatel Zlínska. „Následující dny budou trochu chladnější. V sobotu ale ještě stále můžou teploty vyšplhat k 23 stupňům. Západ a jihozápad bude chladnější, tam bude kolem 18 stupňů,“ popsal Filip Smola z Českého hydrometeorologického ústavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Británii zasáhla silná bouře, udeřilo 35 tisíc blesků. Dorazí divoké počasí i do Česka?

Rozmary, které předvádí počasí poslední týdny, vnímá především příroda. Romaně Punčochářové poslední mrazy spálily více než půl zahrady, což bude mít velký dopad na její včely. Za 13 let jejich chovu nepamatuje tak špatný rok. „Všechno vykvetlo najednou a včeličky tak ještě nebyly v takové síle. Nebylo jich tolik, aby všechno stihly opylovat a nanosit si zásoby nektaru do úlu,“ uvedla Punčochářová. Stále prý ale věří, že to její včely všechno doženou.

Nejhorším rokem pro včelaře byl ten, kdy udeřila v plné síle nemoc varroáza. Teď je největší strašák sršeň asijská. Včely jsou totiž její primární potravou. Podle ochránců přírody ale zatím obávaná sršeň problém nepředstavuje. Naposledy se u nás vyskytla v únoru, kdy přijela v kamionu z Francie. Plošně se prý u nás ale zatím nevyskytuje. „Primárně sledujeme dálnici D5. Zde hrozí reálné nebezpečí, že z kamionů, které sem přijíždějí ze západní Evropy, by se sem mohly zavléct i matky,“ popsal ochránce přírody Zdeněk Myslík.

Naše klimatické podmínky pro sršně asijské ale prý nejsou ideální. Ochránci přírody přesto nic nepodceňují. Na vytipovaná místa rozmístili několik pastí a vše pečlivě monitorují.

Tagy:
Francie mráz včela sršeň asijská Český hydrometeorologický ústav Česko Dálnice D5 Západní Evropa ochránce životního prostředí