Martínkem to nekončí. Rodina „stamilionového“ chlapce díky solidaritě Čechů pomáhá druhým

Z ohromné finanční částky, kterou rodina malého Martínka obdržela od lidí z celého Česka, se pomůže i dalším nemocným dětem. Na zákrok v zahraničí chlapec potřeboval 100 milionů korun, dárci jich však zaslali přes 150. Dnes – po operaci ve Francii – už Zatloukalovi vědí, kolik financí mohou z vybrané částky na léčbu syna věnovat jiným. Na pomoc se mohou těšit například Davídek a Lilli.

Koncem léta 2023 nebyl v České republice snad nikdo, kdo by neznal příběh tehdy dvouletého Martínka – chlapce, který trpí vzácnou formou syndromu AADC. Na léčbu v zahraničí bylo potřeba vybrat 100 milionů korun, a to se také podařilo. Rodina ze všech sbírek, které na dárcovských platformách jako je Donio nebo Znesnáze21 vznikly, získala 152 736 666 korun.

ČTĚTE TAKÉ: Nevážila ani kilo, když čelila krvácení do mozku. Sofinka dělá pokroky a rodiče prosí o pomoc

Do poslední chvíle rodina Zatloukalových nevěděla, jak přesně vysoké budou náklady na léčbu malého Martínka. Dnes je však chlapec doma, po úspěšném zákroku ve Francii a dělá obrovské pokroky. Rodina se proto rozhodla zbylé finance přerozdělit dalším potřebným.

Pomoc směřuje k dětem

Tomáš Zatloukal, tatínek malého Martínka, se spojil se Znesnáze a chce pomáhat dalším dětem. Finance vybrané pro chlapce nad rámec potřeby chce rodina věnovat převážně těm, kteří také vkládají naději do léčby v zahraničí.

První, komu pomohou, jsou Lilli a David. Každému z nich do sbírky na Znesnáze Zatloukalovi věnovali 300 tisíc korun. A Martínek se stal jejich patronem.

Rodiče Martínka slíbili nejen to, že rozdělí mezi další děti přebytek z vybrané částky, ale chtějí také otevřít veřejnou debatu nad celou problematikou. Tak, aby další rodiče dětí se zdravotním znevýhodněním měli lepší vyhlídky na možnosti léčby.

Davídkovu sbírku úspěšně Zatloukalovi dovedli do cíle, nutně totiž potřebuje aplikaci kmenových buněk, které z části nahrazují poškozené buňky. Fyzioterapie, pobyt v hyperbarické komoře, speciální rehabilitace: to vše jsou věci, které mohou Davidovi pomoci vrátit se alespoň částečně k životu, na který byl zvyklý. Do sbírky je možné přispívat posledních pár dnů.

Druhou sbírkou, kterou Martínkova rodina podpořila, je pomoc pro Lilli, o níž redakce CNN Prima NEWS v minulosti již několikrát informovala. Malá bojovnice potřebuje vybrat deset milionů korun, aby mohla podstoupit léčbu, pravděpodobně v Londýně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Damiánek trpí vzácným syndromem. Potřebuje speciální ortézy, prosí o pomoc jeho maminka

„Abych mohla normálně dýchat, jíst a mluvit, potřebuji vaši pomoc,“ obrací se na všechny malá Lilli. Její rodiče si vyslechli od lékařů dobré zprávy. Operace, která jí změní život, by se mohla konat už za pár měsíců v Londýně. Podpořit ji můžete prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze. Do cílové částky rodině stále zbývá vybrat necelé dva miliony korun.

Tagy: