Silný vítr a sucho vystřídají bouřky. VÝSTRAHA před požáry nově platí na většině území Česka

Bouřky, ilustrační foto

Počasí (1.5.2024 7:07)

Experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) rozšířili výstrahu před nebezpečím vzniku požárů. Platí nyní téměř pro celé Čechy a část Moravy. Počasí s vysokými teplotami a bez deště vydrží do pátku, kdy odborníci místy předpovídají bouřky. Ojedinělé přeháňky Česko zasáhnou i o víkendu.

Meteorologové zařadili většinu území republiky na seznam míst, kde hrozí riziko vzniku požárů. Týká se to Libereckého, Ústeckého, Karlovarského, Středočeského, Královéhradeckého, Pardubického, Jihočeského, Plzeňského a Jihomoravského kraje, Vysočiny a Prahy.

ČTĚTE TAKÉ: Nová moderátorka počasí na CNN Prima NEWS: Předpověď po mně chtějí i přátelé, říká Uhlíková

„V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ píší meteorologové na webu ČHMÚ. Varování platí až do pátečních odpoledních hodin. Kromě toho zejména ve východní části Čech experti varují před silným větrem.

Suché počasí bez srážek lze očekávat i v následujících dnech. Ve středu bude podle meteorologů z ČHMÚ jasno až polojasno s nejvyššími denními teplotami mezi 20 a 25 stupni Celsia. V Čechách a na západní Moravě se lidé setkají s větrem o rychlosti mezi pěti a deseti metry za sekundu, který bude v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek teploty vystoupají na 20 až 24 stupňů Celsia. Přes den bude většinou oblačno, na západě Čech lze ojediněle očekávat přeháňky nebo bouřky. Vítr bude v nárazech opět dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu.

Přeháňky a místy bouřky zasáhnou většinu území Česka v pátek. Přes den bude většinou oblačno s teplotami mezi 18 a 22 stupni Celsia. Deštivé počasí vydrží i o víkendu. Meteorologové očekávají přeháňky, místy také výskyt bouřek. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 17 a 21 stupni Celsia.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Desítky tornád, mrtví a města změněná v trosky. Záběry odhalily zkázu v Oklahomě

Tagy: