Rázný krok školy v Rýmařově: Úplně zakázala mobily. Berou dětem svobodu, míní ředitel

Základní škola v Rýmařově zakázala mobily o přestávkách a v jídelně.

Škola v Rýmařově zakázala mobily v jídelně

Používání mobilních telefonů a tabletů reguluje během vyučování většina škol. Jsou ale i takové, které jdou ještě dál a zakazují je také o přestávkách nebo v jídelně. Od prvního května se k nim přidá základní škola v Rýmařově na severní Moravě. Její vedení ale nezůstalo jen u toho a připravilo celou řadu vychytávek, které mají žáky zabavit.

Základní škola Jelínkova v Rýmařově rozeslala rodičům, ale třeba i strávníkům školní jídelny zprávu, ve které oznamuje úplný zákaz používání mobilních zařízení při výuce, o přestávkách i během oběda.

ČTĚTE TAKÉ: Revoluce ve školství: Schyluje se k omezení odkladů prvňáčků i zrušení známkování

„Mobilní telefon je zařízení, které žákům postupně bere svobodu, a to v tom smyslu, že žáci už neumí být sami se sebou a spolu v kolektivu. Žáci postupně ztrácí schopnost se soustředit,“ uvedl ředitel školy v Rýmařově Jan Jablončík.

Ministerstvo školství v dohledné době plošné zákazy telefonů neplánuje. „Případnou regulaci užívání mobilních telefonů si může už nyní nastavit každá škola podle svých potřeb a specifik, jak vyplývá i ze stanoviska České školní inspekce,“ řekl Emanuel Vittek z tiskového odboru ministerstva školství.

Vedení školy přichystalo pro žáky hned několik možností, jak se o přestávkách alternativně zabavit. „Vybudovali jsme odpočinkovou místnost, která může sloužit jako knihovna či čítárna. Dále jsme zřídili hernu, ve které mají děti možnost zahrát si fotbálek, stolní hokej a podobné hry,“ uvedl Jablončík.

Plošný zákaz mobilů ve školách uplatňuje v současnosti například Francie, Nizozemsko nebo Španělsko. O celosvětový zákaz se zasazuje Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu UNESCO.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Laxní řešení brutální šikany. Naštvaní rodiče z Blovic kritizují školu, podepisují petici

Tagy: