Šafránková: Reformu důchodů zase zrušíme. Nezodpovědné, namítla Pivoňka Vaňková

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) s Lucii Šafránkovou (SPD)

360° (120)

Podle Pavly Pivoňky Vaňkové (STAN) je současný vládní návrh penzijní reformy splněním předvolebních slibů. Opoziční poslankyně Lucie Šafránková (SPD) by však preferovala prosazení vizí SPD. Obě političky v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zároveň zkritizovaly návrhy ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky o zvýšení odvodů bezdětným.

„Ve vládním prohlášení jsme deklarovali, že se chceme postarat o důchody a důchodovou reformu a jsem ráda, že se nám podařilo dát dohromady tento návrh,“ konstatovala Pivoňka Vaňková.

ČTĚTE DÁLE: Pavel: Důchodová reforma je potřebná. Věk odchodu do penze se bude prodlužovat

Potřebu zásadní a dlouhodobé reformy penzijního systému chápe i opoziční poslankyně Šafránková, avšak uvítala by ji v jiné podobě. „V případě, že v důchodové reformě bude zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let a snižování doby přiznaných důchodů od roku 2026, tak si naší podporu nedovedu představit,“ popsala Šafránková nejproblematičtější části navrhované reformy, pro které zástupci SPD nebudou mít pochopení. V případě, že by v budoucnu hnutí SPD bylo vládní stranou, je Šafránková připravená zmíněné opatření zrušit.

Pivoňka Vaňková poukázala na neudržitelnost současného stavu a naléhavé potřeby podniknout kroky, ke kterým se předešlé vlády neodvážily. Navrhovaná reforma je podle ní dobře promyšlená. Kritiku opozice Pivoňka Vaňková vnímá jako projevy nezodpovědnosti. Předešlé vlády za účasti hnutí ANO byly podle ní v sociálních otázkách nedbalé.

Śafránková ve vysílání předložila tři body opoziční SPD, které by z jejího pohledu mohly srovnat současný „neudržitelný stav“ důchodového systému. „Musí se stabilizovat jednoznačně ekonomické prostředí,“ uvedla brněnská politička. Dále apelovala na reformu exekucí a s ní spojené legislativy. Jako třetí bod je pak podle Šafránkové důležité motivovat aktivní občany v důchodovém věku, aby neodcházeli z pracovního procesu. „Musí být více zvýhodněni lidé, kteří i dobrovolně po dovršení důchodového věku zůstávají déle v práci,“ poznamenala opoziční poslankyně.

Zvyšování odvodů pro bezdětné je nepřijatelné

Obě političky zároveň odmítly návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který by zvyšoval odvody pro bezdětné občany. „Za Starosty musím říct, že se k tomu stavíme velmi negativně, protože z našeho pohledu by docházelo k výrazné diskriminaci jedné skupiny obyvatel na úkor druhých,“ rezolutně odmítla Jurečkův návrh Pivoňka Vaňková.

„Já vůbec nevím, jak na něco takového pan ministr vůbec mohl přijít,“ divila se ve vysílání Šafránková. Zároveň poukázala na fakt, že řada lidí nemůže mít potomky například ze zdravotních důvodů.

Jedním z důvodů snižující se porodnosti v zemi Šafránková spatřuje v nedostupném bydlení pro mladé rodiny. Opatření a návrhy současné vlády vnímá jako nedostatečné.

Pivoňka Vaňková nesouhlasí. „Nemůžeme si myslet, že za dva roky tady bude mít kompletní systém, který bude sanovat to, co se v předchozích letech přece zanedbalo,“ uzavřela odkazem na, podle ní, laxní přístup představitelů předchozích vlád v sociální politice.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Současný důchodový systém je neudržitelný. Změny přijít musí, shodli se ekonomové

Tagy:
Marian Jurečka politika STAN SPD důchodová reforma Starostové a nezávislí reforma vláda Lucie Šafránková Svoboda a přímá demokracie 360° starobní důchod Pavla Pivoňka Vaňková