Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z Německa chtějí chalífát. Gangsta pop-islamisté jsou dosud nepoznaná hrozba

  19:23
O víkendu šokovala Německo, když na demonstraci v Hamburku vyzývala k vytvoření chalífátu. Tajným službám je skupina Muslim Interaktiv již dobře známa a nyní se o ní více dozvídá i veřejnost. Na tu působí sofistikovanou, moderní propagandou. Podle expertů jsou tito „pop-islamisté“ velmi nebezpeční zejména proto, že dokážou oslovit mladou generaci.
Údajný vůdce islamistické skupiny Muslim Interaktiv Joe Adade Boateng, jenž si...

Údajný vůdce islamistické skupiny Muslim Interaktiv Joe Adade Boateng, jenž si říká též Raheem Boateng, na demonstraci radikálních muslimů v Hamburku (27. dubna 2024) | foto: Profimedia.cz

Konec chalífátu v roce 1924 způsobil, že muslimové byli okradeni o svobodu. Muslimský svět je nyní rozdělen na slabé jednotlivé státy, výsledkem čehož jsou různé katastrofy, jako je genocida v Palestině. Jediným možným způsobem nápravy je znovu obnovit chalífát...

Takový výklad dějin zaznívá ve videích islamistické iniciativy Muslim Interaktiv. A nejen v nich. „Chalífát je řešením,“ skandovali přívrženci skupiny na víkendovém propalestinském shromáždění, které pobouřilo Německo. Řada německých politiků ho odsoudila jako teroristickou propagandu.

Šok vyjádřila i německá média. „Enormně nebezpečný potenciál „pop-islamistů,“ zní například titulek komentáře německého deníku Die Welt. Podle jeho autora Jörna Lauterbacha je skupina riziková svou schopností působit stylověji a atraktivněji než jiné islamistické organizace. Muslim Interaktiv podle něj účinně využívá sociální platformy, jako je Instagram či TikTok, a chlubí se západními symboly statusu, zatímco šíří tvrdé islamistické názory.

Mládež lákají na rapovou stylizaci

„Ti, kteří dosáhli zjevných úspěchů ve skutečném světě a opustili zadní místnosti mešit, pravděpodobně rychle porostou. A stanou se pro napadenou společnost nebezpečnějšími, než kdy byly jednotlivé útoky,“ myslí si komentátor.

Za pop-islamisty začala skupinu s odkazem na pozorovatele z řad bezpečnostních složek nazývat německá média v souvislosti s vystupováním jejích členů na veřejnosti. Jsou fyzicky zdatní, nosí mikiny s kapucí, řídí sportovní auta: jejich stylizace výrazně reflektuje populární hip-hop kulturu. Německá tajná služba Spolkový úřad pro ochranu ústavy varuje, že skupině se daří oslovovat zvláště mladé lidi.

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

„Na rozdíl od tradičních náboženských autorit, jako jsou imámové, islamističtí influenceři a salafističtí kazatelé, mají často výrazně lepší přístup k mladým muslimům,“ podotýká též religionista a odborník na náboženský extremismus Johannes Saal. „Byli socializováni v Německu a dokážou mnohem lépe reagovat na zkušenosti mladých muslimů v Evropě a zneužívat toho pro své účely, například používáním symbolů ze západních subkultur.“

Spojení mezi hip-hopovou, rapovou kulturou a radikálním islamismem není ničím novým. Teroristická skupina Islámský stát proslula schopností rekrutovat přívržence prostřednictvím rapových písní s islamistickou tématikou. Pro sepětí mezi gangsterskou kulturou a islámskými teroristy se vžil termín „gangster džihád“.

Příslušnost k rapové kultuře je patrná i na přední postavě Muslim Interaktiv, Joeovi Adade Boatengovi, jenž si říká též Raheem Boateng. Lauterbach jej popisuje jako „gangsta rapera z řadového sídliště“. Šestadvacetiletý Boateng v Hamburku studuje na učitele. Svou skupinu prezentuje jako organizaci pro vzdělávací osvětu. Poselství, které šíří prostřednictvím videí, je však velmi znepokojivé.

Boateng tvrdí, že Západ je zkažený a zkorumpovaný. Obviňuje jej, že pronásleduje a tyranizuje muslimy. Německá integrační politika je pro něj „asimilační terorismus“. Proti Západu staví chalífát, který podle něj jednoznačně převládne. „Budoucnost patří Alláhovi, budoucnost patří islámu a budoucnost patří Koránu,“ křičel na jedné demonstraci.

Demonstrace radikálních muslimů v Hamburku (27. dubna 2024)

Jeho hněv nemíří jen na Západ, ale i na ostatní muslimy. Saúdskou Arábii odsoudil za to, že umožnila první své občance zúčastnit se soutěže krásy, čímž podle něj „pošpinila islám“. Jako zrádce označuje ty představitele Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a dalších arabských zemí, kteří se setkali s Izraelci.

Videa mladého zapáleného islamisty mají desetitisíce zhlédnutí. Samotná Muslim Interaktiv má na svém youtubovém účtu přes 16 tisíc odběratelů, na TikToku přes 20 tisíc sledujících. Skupině se daří dostat i řadu lidí do ulic. Stála za protesty proti pálení Koránu ve Švédsku a též za demonstracemi na podporu Palestiny.

Budíček pro Německo

Šéf hamburského úřadu pro ochranu ústavy Torsten Voss již dříve potvrdil, že německé tajné služby aktivity skupiny pozorně sledují. Podle něj využívá současných emocionálních událostí, jako je válka v Pásmu Gazy, k radikalizaci běžných muslimů. Protože ale Muslim Interaktiv otevřeně nevyzývá k násilí, mají německé složky menší prostor zasáhnout. Kritizovanou víkendovou demonstraci tak mohla skupina uspořádat díky ústavně zaručené svobodě slova a shromažďování.

Rodí se druhé Německo, islamistické, znepokojuje policisty i politiky

Nyní se ale v německé politice, od zástupců vládních Zelených po představitele opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU), množí hlasy, aby došlo k zákazu Muslim Interaktiv. Precedent by mohl poskytnout zákaz islamistické skupiny Hizb-ut-Tahrir v roce 2003, s kterou je Muslim Interaktiv spojována. Je vnímána jako v zásadě její nová, uhlazenější tvář.

Podle expertů k tomu však mělo dojít již dávno. „V politice a občanské společnosti mnozí reagují rozhořčeně, pokud jde o pravicový extremismus, ale jsou paralyzováni, pokud jde o islamismus,“ uvedl německo-izraelský odborník na islamismus Ahmad Mansour. „To, co jsme viděli o víkendu, by měl být budíček.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...