V ČR padaly teplotní rekordy, v Husinci-Řeži naměřili 29,1 stupně

foto Teplé počasí, slunění, projížďka na vodě - ilustrační foto.

Praha - V Česku dnes padaly teplotní rekordy. Nové maximum pro 30. duben zaznamenalo 24 ze 168 stanic, které pracují alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v Husinci-Řeži, kde naměřili 29,1 stupně Celsia. Tamní stanice se ale do bilance nových rekordů nepočítá, funguje krátce. ČTK to sdělila Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Tepleji dnes bylo v Čechách, především v oblasti Polabí a Poohří," podotkla meteoroložka. Nový rekord padl například v Tuhani na Mělnicku, kde bylo odpoledne rovných 29 stupňů. V Žatci naměřili 28,4 stupně Celsia, v Plzni-Bolevci a v Doksanech na Litoměřicku pak o desetinu stupně méně. Také pro všechny tyto stanice jsou to nové rekordy.

Teplé budou i nadcházející dny. Ve středu i ve čtvrtek by se měla maxima pohybovat okolo 25 stupňů. Na víkend se mírně ochladí, nejvyšší teploty by ale stále měly zůstat nad 20 stupni. V pátek meteorologové očekávají na většině území přeháňky, místy i bouřky. Pršet může také o víkendu.

Kvůli teplému, suchému a větrnému počasí je až do pátku na většině území Česka zvýšené riziko vzniku a šíření požárů, výjimkou je východ a jihozápad ČR. V některých oblastech kvůli nebezpečí požárů už platí zákaz rozdělávání ohňů a Národní park České Švýcarsko omezil vstup turistů do lesa v nočních hodinách, aby předešel vzniku požárů v souvislosti s ilegálním nocováním a rozděláváním ohňů na území parku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď