Havlíček: Důchodová reforma odrbe penzisty. ANO neposlalo ani čárku, oponuje Jurečka

Vláda bude šetřit tak, že odrbe důchodce. Předložila paskvil. Tak místopředseda ANO Karel Havlíček okomentoval důchodovou reformu, jejíž obsah v úterý schválil kabinet premiéra Petra Fialy (ODS). Členové pětikoalice i někteří ekonomové považují změny včetně navyšování důchodového věku nad 65 let za nezbytné. Hnutí ANO mohlo mít připomínky, neposlali ani čárku, poznamenal ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Uděláme vše pro to, aby tento pomatený návrh nebyl ve Sněmovně přijat. Vláda bude šetřit tak, že odrbe důchodce. Předložila paskvil. Nejedná se o reformu, ale o parametrické změny v prvním pilíři. Kdyby nezrušila EET, nemusela dělat tento humbuk. My bychom byli intenzivnější v posilování hospodářského růstu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Karel Havlíček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda schválila zvýšení věku odchodu do důchodu. Reforma počítá s úlevou pro náročné profese

Členové pětikoalice naopak kroky vlády vítají. „Ačkoliv opozice neslyšela, neviděla a vlastní řešení nenabídla, jsem ráda, že vláda naopak našla odvahu přijmout důchodovou reformu. Je to první krok k udržitelným důchodům pro další generace,“ chválila kroky kabinetu lídryně STAN do Evropského parlamentu Danuše Nerudová.

Podobně na věc nahlíží i exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): „Přes válečnický pokřik opozice jsem přesvědčen, že je to dobrá zpráva pro všechny. Měl bych řadu detailních námitek, ale chápu nutnost kompromisu. Klíčové je, že změny přibrzdí pád systému do astronomických deficitů, až silné ročníky 1970 a víc začnou odcházet do penze.“

Že vláda schválila návrh zákona s reformou penzí, oznámili v úterý po jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Novela počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Podle plánu by změny měly začít postupně platit od příštího roku.

„Důchodová reforma je potřeba. Měla být provedena už dřív. Předcházející vlády neměly odvahu, my ji máme. Díky této reformě budou mít mladé generace důstojný důchod,“ uvedl Fiala během brífinku. Zároveň dodal, že i s reformou důchody porostou. Změny předseda vlády označil za vyvážené, předvídatelné i spravedlivé.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) sdělil, že na vládě poprvé zažil spontánní tleskání. „S velkými komplimenty (předsedy Národní rozpočtové rady) Mojmíra Hampla a (viceguvernérky ČNB) Evy Zamrazilové jsme schválili důchodovou reformu. Skvělá práce Mariana Jurečky a jeho týmu,“ napsal na sociální síti X.

Členové vlády se zároveň ostře pustili do hnutí ANO. Fiala zmínil, že by bylo dobré dosáhnout shody napříč stranami. „Na takovou dohodu ale potřebujete, aby i opozice, v tomto případě ANO, byla připravena k nějaké dohodě přistoupit a chovat se alespoň trochu odpovědně. Toho jsme se bohužel nedočkali,“ uvedl premiér.

Jurečka zmínil, že se zástupci opozice absolvoval zhruba deset jednání. V prosinci podle něj dostali návrh k připomínkám. ANO prý „neposlalo ani čárku“, SPD dodalo své náměty k podpoře rodin. „Pokud by hnutí ANO změnilo svůj přístup, jsem ochoten se o návrzích bavit,“ doplnil.

S tím však Havlíček nesouhlasí. Ve vysílání CNN Prima NEWS již dříve konstatoval, že zástupci ANO do jednání o důchodové reformě vidle nehodili. Hnutí se však podle něj nehodlá stát spoluviníky průšvihu. „Vláda lže a opozici vydírá,“ řekl.

Tagy: