Ministryně pro vědu Langšádlová byla jmenována předsedkyní RVVI

foto Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (na archivním snímku z 23. června 2021) byla 5. ledna 2022 jmenována předsedkyní Rady pro výzkum.

Praha - Ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou (TOP-09) dnes vláda jmenovala předsedkyní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Ministryně to sdělila na twitteru. Do čela rady ji navrhl současný premiér Petr Fiala (ODS). Předchůdcem Langšádlové byl bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Langšádlová ČTK sdělila, že v radě by v budoucnu mělo být více zástupců společenskovědních oborů, než je tomu v současnosti.

"Byla jsem jmenována předsedkyní Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Věda a výzkum v ČR musí být moderní a flexibilní, neboť nás čeká transformace hospodářství, digitalizace a budování společnosti, která bude zvládat krize. To jsou výzvy, ve kterých musíme být úspěšní," napsala na twitteru Langšádlová.

Ohledně budoucího směřování RVVI Langšádlová později ČTK řekla, že by v radě mělo být více zástupců společenskovědních oborů. V současnosti ji tvoří převážně odborníci na technické a přírodní vědy. "Potom je pro mě velmi důležité, aby tam byli lidé, kteří budou mít čas se tomu věnovat a aby měli takový holistický přístup k oblasti vědy, výzkumu a managementu vědy a výzkumu," dodala ministryně.

RVVI má podle zákona 17 členů včetně předsedy. Místopředsedy a řadové členy jmenuje a odvolává vláda na návrh předsedy rady. Samotný předseda či předsedkyně RVVI jsou pak jmenováni na návrh premiéra. Místopředsedy rady jsou v současnosti filozof a historik Pavel Baran, expert na umělou inteligenci Vladimír Mařík a bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO).

Rada pro výzkum spolupracuje například na přípravě Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací a metodiky hodnocení výzkumných organizací a výsledků ukončených programů (Metodika 2017+). Rada navrhuje vládě členy předsednictva a předsedy Technologické agentury ČR a Grantové agentury ČR. Zpracovává také návrhy rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace a střednědobé výhledy podpory této oblasti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď