Hlavní obsah

Střely ATACMS znovu v akci? Udeřily na ruské jednotky, naznačují záběry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rohove

Záběry z útoku na ruskou jednotku v okupované části Luhanské oblasti, které naznačují, že ukrajinská armáda znovu použila americké taktické balistické střely ATACMS, se šíří na sociálních sítích. Informace o nasazení střel se poprvé objevily minulý týden v souvislosti s ukrajinským útokem na letiště Džankoj na anektovaném Krymu a také s ostřelováním ruských pozic u Berďansku v Rusy obsazené Záporožské oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Odpalování taktických střel dlouhého doletu ATACMS během cvičení. Ilustrační foto

Článek

Podle webu Militarnyj ukrajinská armáda střelami ATACMS zlikvidovala „velké uskupení“ nepřátelských vojáků poblíž osady Rohove v Luhanské oblasti.

Záběry pořízené průzkumným dronem ukazují kromě zmíněného uskupení také účinky tří raket s kazetovou hlavicí, uvedl web s tím, že jsou mnohem větší než u bojových kompletů GLMRS. „Je tedy pravděpodobné, že úder způsobily balistické rakety ATACMS americké provenience,“ dedukuje Militarnyj.

Komunita využívající informace z otevřených zdrojů (OSINT) podle webu identifikovala místo zásahu podle orientačních bodů v terénu s tím, že se nachází přibližně 78 kilometrů od bojové linie.

Pentagon mění názor. Chystá se podělit s Ukrajinou o rakety ATACMS

Amerika

Ukrajina mohla začít používat střely ATACMS s dlouhým doletem díky tajné dodávce z USA. Vyšlo najevo, že americký prezident Joe Biden schválil jejich poskytnutí už začátkem března a „významný“ počet jich obsahoval balík vojenské pomoci v hodnotě 300 milionů dolarů (skoro 7,1 miliardy korun), který USA tehdy oznámily.

Nové rakety, o něž Ukrajina dlouho žádala, umožňují zasáhnout cíle až na 300 kilometrů, což je téměř dvojnásobek dosavadní operační vzdálenosti starší verze těchto raket, které Ukrajina dostala od USA loni v říjnu.

Washington dlouho odolával naléhání Kyjeva, aby mu poslal rakety dlouhého doletu. Obával se totiž případné eskalace konfliktu, pokud by je Ukrajina použila v hloubi Ruska. Bidenova administrativa ale zároveň loni varovala Moskvu, že pokud získá v zahraničí a použije na Ukrajině balistické střely dlouhého doletu, Washington tutéž techniku podle principu „oko za oko, zub za zub“ poskytne Kyjevu.

Rusko podle amerických zpravodajců určitý počet těchto balistických raket získalo od Severní Koreje a nasazuje je během války na Ukrajině, proto americká vláda dala dodávce takových střel na Ukrajinu zelenou.

Ukrajinci dostali předem v tajné dodávce střely s dlouhým doletem a už je používají

Evropa

Výběr článků

Načítám