Hlavní obsah

Modernizace, ochrana pacientů. Exministři hodnotí české zdravotnictví po vstupu do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvaceti letech, kdy je Česko součástí Evropské unie, české zdravotnictví zkvalitnilo péči díky moderním přístrojům, vyškolilo špičkové lékaře a posílilo ochranu pacientů. V anketě pro Novinky se na tom shodli ministři zdravotnictví, kteří po 1. květnu 2004 úřad zastávali. Někteří upozorňují i na slabá místa, třeba čerpání dotací nebo zákoník práce.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

Co přineslo naše členství v EU českému zdravotnictví?

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Vlastimil Válek

Vlastimil Válek (TOP 09), úřadující ministr zdravotnictví od roku 2022

Členství v EU nám přineslo mnoho výhod a dnešní zdravotnictví je i díky tomu zcela jinde než před 20 lety. Pomohly tomu nejen desítky miliard, které naše zdravotnictví získalo z EU fondů, ale také sdílení znalostí, zkušeností a spolupráce napříč Unií. Každý pacient má také díky EU Evropský průkaz zdravotního pojištění a může snáze čerpat přeshraniční péči. To je obrovský posun. Dříve nepropustné státní hranice jsou tak v řadě případů už jen upozorněním, nikoli zábranou. A na to je třeba nezapomínat. Nic z toho totiž není samozřejmost.

Foto: ČTK

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch (za ANO), ministr zdravotnictví 2017 až 2018, znovu 2018 až 2020 a 2021 až 2022

České zdravotnictví z členství v EU nepochybně výrazně profitovalo. Na první pohled neviditelnějším přínosem jsou investiční dotace, díky kterým bylo možné rekonstruovat řadu nemocnic či pořídit moderní přístrojové vybavení. Důležité jsou však i měkké peníze, které sloužily k realizaci celé řady projektů. Největším z nich je reforma péče o duševní zdraví, ale evropské dotace pomohly například i v rozvoji paliativní péče, digitalizace a kybernetické bezpečnosti či na podporu výzkumu a vývoje. Nesmíme zapomínat ani na to, že díky našemu členství v EU u nás mohou například bez překážek pracovat zdravotníci z ostatních členských států. I to je velký přínos.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloslav Ludvík

Miloslav Ludvík (ex ČSSD), ministr zdravotnictví 2016 až 2017

Členství přineslo českému zdravotnictví určitě daleko vyšší technologickou úroveň. Eurofondy, které šly do zdravotnictví, byly převážně do moderních technologií. Hodně se proměnilo také ve vzdělávání, které se přiblížilo tomu, aby mohli naši zdravotníci uspět v Evropě. Řekl bych tedy, že členství přineslo našemu zdravotnictví jak zvýšení technologické úrovně, tak i úrovně personální, co se týká vzdělávání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Holcát

Martin Holcát (nez.), ministr zdravotnictví 2013 až 2014

Členství v EU přineslo českému zdravotnictví zlepšení kvality péče, nové zdroje financování a nové příležitosti spolupráce na mezinárodní úrovni. Rozšířil se náš arzenál zdravotnických materiálů a léčiv. Převzetí právních předpisů EU v oblasti veřejného zdraví vedlo ke zkvalitnění zdravotnických služeb a lepší ochraně pacientů. Evropský průkaz zdravotního pojištění zajišťuje lidem přístup k nezbytné zdravotní péči i v ostatních členských státech. Některé aspekty našeho členství ale nepřinesly vždy očekávaný pozitivní efekt. Při čerpání evropských zdrojů jsme mnoho peněz utratili na projekty, které byly vytvořeny překotně, nebyly dostatečně rozmyšlené, některé byly zbytné a vzniklé veřejné penězovody přinesly i problémy korupce. Často nebylo hlavním úkolem něco rozumného vytvořit, ale stihnout prostředky vyčerpat v termínu.

Foto: Michal Kruphanzl, ČTK

Tomáš Julínek

Tomáš Julínek (ODS), ministr zdravotnictví 2007 až 2009

Členství v EU nám přineslo například ve vazbě na zákoník práce problémy s tím, jak nastavit správně procesy a řádnou odměnu pracovníkům ve zdravotnictví. Někteří to otáčí vůči managementům, ale prapůvod problému je v evropském nařízení, které se týká pracovní doby. Viz poslední dohody s lékaři. To je jedna z věcí, kterou Evropská unie ne zrovna nejlíp zvládla.

Nedostupná zdravotní péče trápí desítky tisíc lidí, problém je hlavně se zubaři

Domácí

Výběr článků

Načítám