Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Ach bože, jak bolí, když jsme konfrontováni s těmi, kdo nikdy nic pořádného nepřečetli.“ Jak se v Česku píše bestseller?

Knihy se prodávají méně než dřív. Jak se na knižní trh promítla nová nulová sazba DPH na knihy? Fotografie vznikla v pražském knihkupectví Academia. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Knihy se prodávají méně než dřív. Jak se na knižní trh promítla nová nulová sazba DPH na knihy? Fotografie vznikla v pražském knihkupectví Academia. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pět kilo historie, půl lžičky pálivého koření a špetka štěstí. Namíchat (nejen) v Česku bestseller je alchymie, čeští nakladatelé ale mají pár tipů, jak na to. Ještě více novinek z kultury najdete v kulturním newsletteru live!

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ani ne dva týdny od vydání kraluje českým žebříčkům prodejnosti knih završení trilogie Karin Lednické. Na nový Šikmý kostel čekali čtenáři dlouhé tři roky. Teď se dočkali a čtenářské databáze překypují nadšením ještě víc, než v případě dvou předchozích dílů. Příběh ztraceného města táhne a pomohl zpátky do žebříčku i předchozím dílům trilogie.

S Karin Lednickou jsme přinesli reportážní rozhovor Lenky Vrtiškové Nejezchlebové.

Přečtěte si také recenzi finálního dílu trilogie.

Do první desítky nejprodávanějších beletristických knih uplynulého týdne pronikla i čerstvá držitelka Magnesie Litery pro knihu roku Alena Machoninová se strhujícím autofikčním románem Hella.

Jsou tam ale také různí staří známí jako autor historických detektivek Vlastimil Vondruška a další detektivkáři Robert Bryndza či Helen Fields. Sestavu doplňují tři čeští autoři – Patrik Hartl s Gazelami, Filip Rožek s knihou Gump – Jsme dvojka a Marek Prchal s Duší národa. O aktuální situaci českého knižního trhu jsme minulý týden psali zde.

Jak se v Česku rodí bestseller? Snažili jsme se to zjistit ani ne před rokem, každopádně žebříček SČKN (Svaz českých knihkupců a nakladatelů) svědčí o tom, že sázka na historii je nadále téměř jistota. Každopádně je to většinou spíš alchymie, což dokládá fakt, že bestseller mnohdy neodhadnou ani sami nakladatelé.

Píšou o tom v loňské publikaci šéfredaktora Paseky Jakuba Sedláčka Neviditelné řemeslo. Průvodce českým nakladatelským světem před Vánoci na knižních pultech trochu zapadl, ač nabízí velmi zasvěcený vhled do fungování českého nakladatelského trhu.

Působí občas jako poněkud příliš insiderská publikace, přesto Neviditelné řemeslo má co říct i laikům. Kniha věnovaná neviditelné nakladatelské práci rozebírá téma z nejrůznějších úhlů a mimo jiné se tu dozvíme, které budoucí bestsellery nakladatelé odmítli.

Nakladatelství za whisky

Šéf Labyrintu Joachim Dvořák tu vzpomíná, jak mu unikla později bestsellerová

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

live!

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější